Έχετε ακούσει για το σούσι. Έχετε φίλους που λατρεύουν το σούσι κι επιμένουν ότι είναι μια μοναδική εμπειρία. Κι έτσι αποφασίσατε να το τολμήσετε κι εσείς, αλλά οι επιλογές είναι πολλές και η ιδέα ότι θα δοκιμάσετε ωμό ψάρι και φύκι συνεχίζει να σας αποθαρρύνει.

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στον ιδιαίτερο κόσμο του σούσι και δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, αυτός ο οδηγός είναι για σας.

 

 

Τι είναι το σούσι

Το σούσι είναι ένα φαγητό Ιαπωνικής καταγωγής που παραδοσιακά συνδυάζει ωμό ψάρι και θαλασσινά, ρύζι και λαχανικά. Συνήθως σερβίρεται σε μπουκιές, σε θερμοκρασία δωματίου. Χαρακτηρίζεται από τη φρεσκάδα των θαλασσινών, την εκλεπτυσμένη ισορροπία γεύσεων και την απλότητα της παρουσίασης.

 

 

Γεννήθηκε στη νοτιοανατολική Ασία

Οι παλαιότερες αναφορές στον όρο σούσι, το περιγράφουν ως μια μέθοδο συντήρησης των θαλασσινών που χρησιμοποιούσαν νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα για εκατοντάδες χρόνια. Το ψάρι τοποθετούνταν σε ξινισμένο ρύζι για να ζυμωθεί. Όταν ήταν έτοιμο, πετούσαν το ρύζι και αποθήκευαν το ψάρι για κατανάλωση.

 

 

Μεταμορφώθηκε στην Ιαπωνία

Τον 19ο αιώνα στο Έντο, το σημερινό Τόκυο της Ιαπωνίας, ο Hanaya Yohei για πρώτη φορά σέρβιρε ωμό ψάρι πάνω σε μια μπάλα ρυζιού και δημιούργησε το νιγκίρι σούσι, ένα είδος σούσι που συναντάμε μέχρι σήμερα στα εστιατόρια όλου του κόσμου.

 

 

Συνεχίζει να εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο

Από τους δρόμους του Τόκυο, το σούσι εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ιαπωνία και την ανατολική Ασία. Σήμερα, στην Ιαπωνία, η παρασκευή σούσι θεωρείται τέχνη και οι σούσι μάστερ αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπηρεσία και την μετάδοση της παράδοσης αυτής. Καθώς η εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται, το σούσι εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικά, μεθόδους παρασκευής και γευστικούς συνδυασμούς.

 

 

 

 

Τα βασικά συστατικά του σούσι

Στην Ιαπωνική παράδοση του σούσι χρησιμοποιείται μια ευρεία γκάμα υλικών και η εποχικότητα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, όλα τα είδη Ιαπωνικού σούσι αποτελούνται από έναν συνδυασμό των παρακάτω:

 

 

Ψάρι και θαλασσινά

Στην καρδιά του σούσι βρίσκονται τα θαλασσινά, ωμά ή μαγειρεμένα. Το ψάρι πρέπει να είναι πολύ φρέσκο, τόσο για τη γεύση του όσο και για να είναι ασφαλές να καταναλωθεί. Ιδανικά επιλέγεται ψάρι ημέρας. Δημοφιλή είδη θαλασσινών για σούσι είναι ο σολομός, το χέλι, το λαβράκι, η γαρίδα και ο αχινός.

 

 

Ρύζι

Το ρύζι είναι η βάση για τα περισσότερα είδη σούσι. Χρησιμοποιείται μια ειδική ποικιλία ρυζιού που μαγειρεύεται στον ατμό. Στη συνέχεια, ανακατεύεται με ένα μείγμα από ξίδι ρυζιού, ζάχαρη και αλάτι, που εμπλουτίζει τη γεύση του και το βοηθά να κρατήσει το σχήμα του όταν πλάθεται.

Κάθε σούσι μάστερ έχει τη δική του συνταγή για το μείγμα ξιδιού και την αναλογία του σε σχέση με το ρύζι.

 

 

Λαχανικά

Τα λαχανικά εξισορροπούν με τη δροσιά τους τη λιπαρότητα και την ένταση του ψαριού. Λαχανικά που θα συναντήσετε συχνά στο σούσι είναι το αγγούρι, το καρότο και το φρέσκο κρεμμύδι.

 

 

Φύκι νόρι (Nori)

Τα νόρι είναι λεπτά φύλλα φυκιού με καφέ, κοκκινωπό ή σκούρο πράσινο χρώμα, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού. Το φύκι συλλέγεται, αποξηραίνεται και πιέζεται σε λεπτά ορθογώνια φύλλα. Συχνά χρησιμοποιείται για να τυλίξει τα υπόλοιπα υλικά σε ρολό ή χωνάκι. Το νόρι έχει μια ιδιαίτερη ιωδιούχο γεύση, όχι πολύ έντονη.

 

 

Σόγια (Shoyu)

Η σάλτσα σόγιας, πανταχού παρούσα στις κουζίνες της Ανατολικής Ασίας, δεν θα μπορούσε να μη συνοδεύει και το σούσι. Προέρχεται από τη ζύμωση φασολιών σόγιας και σιταριού.

Η σάλτσα σόγιας σερβίρεται σαν συνοδευτικό για το σούσι. Έχει έντονη γεύση, οπότε μερικές σταγόνες πάνω στην μπουκιά σας μπορεί να είναι αρκετές για να αυξήσουν το ουμάμι της.

 

 

Γουασάμπι (Wasabi)

Το γουασάμπι είναι μια καυτερή πάστα με πράσινο χρώμα που χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε κάποια είδη σούσι, αλλά και σαν συνοδευτικό στο πιάτο. Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού wasabia japonica. Έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και παραδοσιακά συνόδευε το σούσι για να καταπολεμήσει τους τυχόν παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να βρίσκονται στο ωμό ψάρι. Επειδή όμως το πραγματικό γουασάμπι είναι ακριβό, πολλά εστιατόρια σερβίρουν ένα φθηνότερο υποκατάστατο της πάστας γουασάμπι που φτιάχνουν από χρένο.

Το αυθεντικό γουασάμπι είναι αρκετά καυτερό, οπότε μια πολύ μικρή πινελιά είναι αρκετή για να κάνει αισθητή την παρουσία του στη μπουκιά σας.

 

 

Γκάρι (Gari)

Το γκάρι είναι λεπτές φέτες νεαρού τζίντζερ που έχουν διατηρηθεί σε ξίδι, ζάχαρη και αλάτι. Αυτή η πίκλα τζίντζερ σερβίρεται σαν συνοδευτικό του σούσι και καταναλώνεται ανάμεσα στις μπουκιές για να καθαρίσει τον ουρανίσκο. Έχει κι αυτή αντιμικροβιακές ιδιότητες και γιαυτό βρέθηκε να συνοδεύει το σούσι δίπλα στο γουασάμπι. Θα συναντήσετε κίτρινο γκάρι, που είναι το φυσικό του χρώμα, και ροζ γκάρι, που τις περισσότερες φορές είναι χρωματισμένο με τεχνητό τρόπο, ειδικά αν το ροζ χρώμα είναι έντονο.

Το γκάρι έχει έντονη γεύση και 1-2 λεπτές φέτες ανάμεσα στις μπουκιές σας αρκούν για να φρεσκάρουν τη γεύση σας.

 

 

 

 

Πώς σερβίρεται το σούσι

Κάθε πιάτο περιλαμβάνει μερικά κομμάτια από το σούσι της επιλογής σας. Πάντα δίπλα σας υπάρχει ένα μπολάκι με σόγια, ένα πιατάκι με αρκετές φέτες γκάρι και μια μικρή δόση γουασάμπι. Έτσι, μπορείτε να συνθέσετε την ιδανική μπουκιά σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

 

 

Τα διαφορετικά είδη σούσι

Στον δυτικό κόσμο, τα πιο διαδεδομένα είδη σούσι είναι:

 

 

Μάκι (maki)

Ρολό που αποτελείται από φύκι, ρύζι και στο κέντρο λωρίδες λαχανικών και κάποιου θαλασσινού. Σε κάποιες παραλλαγές το φύκι είναι απέξω και τυλίγει όλα τα άλλα υλικά. Σε άλλες παραλλαγές που γεννήθηκαν στη Δύση, το ρύζι βρίσκεται έξω από το φύκι.

 

 

Νιγκίρι (nigiri)

Μια λεπτή φέτα ψαριού ή άλλου θαλασσινού, απλωμένη πάνω σε μια μπαλίτσα ρυζιού.

 

 

Σασίμι (sashimi)

Λεπτές φέτες ωμού ψαριού.

 

 

 

 

Από πού να ξεκινήσω να δοκιμάζω;

Αν θέλετε να δοκιμάσετε σούσι αλλά σας ανησυχεί η ένταση των νέων γεύσεων ή η υφή του ωμού ψαριού, μπορείτε να ξεκινήσετε με πιο ασφαλείς επιλογές.

 

 

Αρχίστε με χορτοφαγικό μάκι

Αποτελείται από λαχανικά και ρύζι τυλιγμένα σε φύκι. Έτσι, δοκιμάζετε το φύκι, χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τη γεύση και την υφή του ωμού ψαριού που ίσως σας ανησυχεί. Σας προτείνουμε το χορτοφαγικό Rocket Roll μας. 

 

 

Προτιμήστε μαγειρεμένο θαλασσινό

Αν η ιδέα του ωμού ψαριού σας τρομάζει, μπορείτε να ξεκινήσετε από σούσι με μαγειρεμένο θαλασσινό. Το Uramaki μας με γαρίδα τεμπούρα, αλλά και το Korean Roll με μοσχάρι αντί για ψάρι, είναι μια καλή αρχή. Προτείνουμε ακόμα το Calliforinia Roll με βραστή ψύχα καβουριού και το Unagi με καπνιστό χέλι.

 

 

Προτιμήστε τα ρολά

Ενώ στο νιγκίρι και το σασίμι το ψάρι είναι ο πρωταγωνιστής, στα ρολά το ψάρι συνοδεύεται από διάφορα άλλα υλικά. Έτσι, έχετε μια πιο ήπια γεύση ψαριού, σε ισορροπία με τα υπόλοιπα συστατικά.  

 

 

Επιλέξτε ωμό ψάρι με πιο ήπια γεύση

Αρκετά φρέσκα ψάρια όπως ο σολομός και το λαβράκι έχουν πολύ ήπια γεύση όταν είναι ωμά. Προτείνουμε τα Salmon Roll, HK Roll και Macau Roll μας με σολομό και το Seabass Asparagus με λαβράκι.

 

 

Δοκιμάστε σούσι στο Hong Kong Athens

Στην alternative Asian κουζίνα μας με έμπνευση το μαγικό Hong Kong, οι γευστικές παραδόσεις της Ασίας και της Δύσης συναντιούνται.

Στο μενού του Hong Kong Athens θα βρείτε τις παραδοσιακές γεύσεις Ιαπωνικού σούσι σε νέους ευρηματικούς γευστικούς συνδυασμούς.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κάνετε την παραγγελία σας ή να κλείσετε τραπέζι.