Το σούσι είναι μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Τα υλικά, η μέθοδος παρασκευής, ο τρόπος σερβιρίσματος και η προσοχή με την οποία το καταναλώνετε συμβάλλουν στην ποιότητα της εμπειρίας αυτής και την εμπλουτίζουν.

Εμείς, συγκεντρώσαμε για εσάς μερικές μικρές συμβουλές που είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία σας. Γιατί στο σούσι η διαφορά κρίνεται στη λεπτομέρεια.

 

 

1. Βρείτε πραγματικό γουασάμπι

Επειδή το πραγματικό γουασάμπι είναι ακριβό, πολλά εστιατόρια σερβίρουν ένα φθηνότερο υποκατάστατο της πάστας γουασάμπι που φτιάχνουν από χρένο. Παρόλο που η γεύση του υποκατάστατου είναι ευχάριστη, το πραγματικό γουασάμπι είναι αρκετά καυτερό, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση. Έτσι, συμμετέχει στη γευστική πολυπλοκότητα του σούσι, χωρίς να κλέβει την παράσταση.

 

 

2. Προτιμήστε ψάρια και υλικά που είναι κατάλληλα για την εποχή

Η φρεσκάδα και η εποχικότητα των υλικών είναι υψίστης σημασίας στο σούσι. Τα λαχανικά και τα ψάρια έχουν την πιο πλούσια και απολαυστική γεύση όταν είναι η εποχή τους.

Αν δεν γνωρίζετε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για την εποχή, ρωτήστε τον σεφ του εστιατορίου.

 

 

3. Συνδυάστε το σούσι με πράσινο τσάι

Μετά το γεύμα σας, μπορείτε να πιείτε πράσινο τσάι, σύμφωνα με την Ιαπωνική συνήθεια. Το πράσινο τσάι καθαρίζει τον ουρανίσκο και βοηθά την πέψη.

Αν θέλετε, μπορείτε να πιείτε τσάι και μαζί με το γεύμα σας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, το τσάι που θα επιλέξετε πρέπει να μην είναι ούτε γλυκό, ούτε πολύ πικρό, ώστε να μην αλλοιώσει τη γεύση του σούσι. Είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς μέχρι να βρείτε αυτό που σας αρέσει!

Αν πάλι προτιμάτε τα αλκοολούχα ποτά, συνοδεύστε το γεύμα σας με σάκε (sake), ένα παραδοσιακό Ιαπωνικό ποτό από ρύζι, με 18% – 20% αλκοόλ.

 

 

4. Καταναλώστε το σούσι αμέσως μόλις σερβιριστεί

Μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του σούσι δημιουργούν μεγάλες αλλαγές στη γεύση.

Γιαυτό, στην Ιαπωνία δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον χρόνο και τον τρόπο σερβιρίσματος του σούσι. Ο σούσι μάστερ Naomichi Yasuda τονίζει ότι όσο πιο μακριά είναι ο πάγκος ετοιμασίας του σούσι από το τραπέζι όπου θα σερβιριστεί, τόσο περισσότερο αλλάζει η γεύση του. 

Στα παραδοσιακά εστιατόρια σούσι στην Ιαπωνία, ο πάγκος εργασίας του σεφ βρίσκεται μπροστά στα καθίσματα των πελατών. Ο σεφ φτιάχνει με τα χέρια του το σούσι μπροστά στον πελάτη, σερβίρει αμέσως κάθε μπουκιά και περιμένει ο πελάτης να την καταναλώσει άμεσα.

 

 

5. Το νιγκίρι να το γυρίζετε στο πλάι

Γενικά στο σούσι το ψάρι πρέπει πρώτο να έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα. Το νιγκίρι, λοιπόν, προτείνεται να το γυρίζετε στο πλάι, ώστε να είναι το ψάρι αυτό που θα βουτήξετε στη σόγια και αυτό που θα ακουμπήσει στη γλώσσα.

Για πιο εύκολο χειρισμό, ενθαρρύνεται να τρώτε το σούσι με το χέρι.

 

 

6. Κρατήστε το τραπέζι καθαρό και τακτοποιημένο

Μη γεμίζετε το τραπέζι με προσωπικά αντικείμενα όπως τσάντες, κινητά, φωτογραφικές μηχανές κλπ.

Το τραπέζι έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υποστηρίξει την εμπειρία σας και περιλαμβάνει αρκετά μικρά πιατάκια και μπωλ.

Κρατώντας τα πράγματά σας μακριά, κινείστε πιο άνετα, περιορίζετε την πιθανότητα να κάνετε ζημιά και απολαμβάνετε περισσότερο το γεύμα σας.

 

 

7. Μη φοράτε δυνατά αρώματα

Οι γεύσεις του σούσι είναι πολύ λεπτές και η ισορροπία μεταξύ τους εύθραυστη.

Είναι λοιπόν σημαντικό να περιορίσετε τις κολόνιες και τα αρωματικά χώρου που μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση σας.

 

 

+1. Γνωρίστε καλύτερα την Ιαπωνία

Δεν χρειάζεται να πάτε στην Ιαπωνία απαραίτητα, παρόλο που, αν μπορείτε, είναι μια εξαιρετική ιδέα. Σας προτείνουμε όμως να εξοικειωθείτε λίγο με τον πολιτισμό του τόπου στον οποίο διαμορφώθηκε το σούσι. Έτσι, θα κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία και τη φιλοσοφία του.

Δοκιμάστε τα εξής:

 

 

Δοκιμάστε σούσι στο Hong Kong Athens

Στην alternative Asian κουζίνα μας με έμπνευση το μαγικό Hong Kong, οι γευστικές παραδόσεις της Ασίας και της Δύσης συναντιούνται.

Στο μενού του Hong Kong Athens θα βρείτε τις παραδοσιακές γεύσεις Ιαπωνικού σούσι σε νέους ευρηματικούς γευστικούς συνδυασμούς.

Επικοινώνησε μαζί μας για να κάνετε την παραγγελία σας ή να κλείσετε τραπέζι.